Cortisol is een stresshormoon dat door de bijnieren wordt aangemaakt elke keer wanneer je stress ervaart. Dagelijks krijgt het menselijk lichaam veel stress te verduren. Stress op het werk, door studie, het gezin, overmatig sporten of misschien gewoon weg doordat je teveel hooi op de vork neemt. Overmaat aan stress versnelt het verouderingsproces en dat is niet goed voor je lichaam. En, wat je niet wilt! Hoe kun je dit veranderen? Hieronder een lijst van concrete tips waarmee je aan de slag kan!

Dé gouden tips om stress te verminderen:

  1. Zet je telefoon op stil en leg het even weg. Het continue checken van je berichten en mails bezorgt namelijk een behoorlijke hoeveelheid stress en geeft onrust.
  2. Wandelen in de natuur helpt bij na een drukke, stressvolle week. Uit onderzoek van Universiteit Leiden blijkt namelijk dat de omgeving bij kan dragen aan psychisch herstel na stress of geestelijk vermoeidheid. En, dit herstellen van stress gaat beter in een landelijke dan stedelijke omgeving. Doe jezelf dus een plezier, trek je wandelschoenen aan en maak een wandeling in het park of het bos!
  3. Zet een comedyfilm of serie op, ga naar een cabaretavond, of begeef je op een plek waarvan je weet dat je gegarandeerd zult lachen. Lachen zorgt er namelijk voor dat je je zorgen even loslaat, je gedachten verzet en vermindert stress.
  4. Je bent wat je eet, deze vlieger gaat zeker op als het gaat om de relatie tussen stress en suikers. Het nuttigen van suiker zorgt voor de aanmaak van het stresshormoon adrenaline, wanneer je dit dus continue teveel eet, staat je lichaam continue in stressmodus.  Dit geldt helemaal voor koekjes, snoep en mandarijnen die bekend staan om hun snelle suikers (ook wel bekend als geraffineerde suikers). Dit zorgt voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel, waardoor je je energiek, sterk, blij en optimistisch voelt. Helaas is dit euforische gevoel slechts van korte duur. Na zo’n dertig minuten zijn de suikers opgebrand en daalt je bloedsuikerspiegel, waardoor je je moe, futloos, mindere zelfbeheersing hebt en je stressvol voelt. Het beste kun je dus de snelle geraffineerde suikers overslaan en kiezen voor ongeraffineerde suikers, zoals kokosbloesemsuiker, palmsuiker of Stevia. Ongeraffineerde suikers zorgen namelijk voor minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel, waardoor je je beter blijft voelen!
  5. Drink een kopje groene thee, het bevat namelijk catechinen, polyfenolen, flavonoïden en aminozuren die een gunstige werking op stress hebben. Ook laten deze stoffen het cortisolniveau dalen.
Most Recent Projects